כיזמת, בעלת עסק, כאישה וכאמא , המוח שלי עובד ללא הפסקה, מסביב לשעון, וכל הזמן עולים להם רעיונות חדשים, דברים לטיפול, סידורים, משימות, פיתוח לעסק, מטלות לבית ומה לא… כאילו הדבר הזה אף פעם לא נגמר וכל פעם אני צריכה להשתלט על המחשבות האלה איכשהו כדי לא לשקוע תחתן.

לפעמים זה באמת יכול להעמיס לי על המוח והמחשבות  ואני זקוקה לראות את התמונה הגדולה בצורה ויזואלית מולי כדי שאוכל להירגע שהדברים כתובים, ומתוך המקום הזה לקבל החלטות איך לפעול.

אחרת, אם הכל נשאר לי בראש, אני יכולה פשוט לקפוא, להישאר במוד המבולבל הזה ולא לעשות כלום…

זו הסיבה שאני אוהבת מפות חשיבה כ"כ. זו שיטה שמאפשרת לי להציג את המחשבות שלי על נייר, בצורה פשוטה וברורה, בלי ללכת לאיבוד. נכון, זה לא מתאים בהכרח לכל אחד. בעיקר כי זו דרך מאוד גרפית לפעול בה. אבל מי שמגדירה את עצמה כאדם ויזואלי, שמעדיפה לראות את הדברים מול העיניים, סיכוי סביר שתתאהב בשיטה הזו.

אני ספציפית משתמשת בשיטה הזו לסדר אפילו את המשימות שלי בתחילת שבוע או פשוט ברגע עומס חריג.

למה זה שונה מיצירת TODO רגיל ברשימה?

במפת חשיבה ניתן לקפוץ מנושא אחד לשני, בלי סדר מסוים, רק בגלל שזה עלה אסוציאטיבית. ובסוף עדיין הכל יהיה מאורגן בצורה ויזואלית. בניגוד לרשימה שאם נקפוץ מנושא לנושא ברשימה הכל יהיה קצת בבלאגן (ואז כדאי להפריד בטבלה למשל…).

עוד דבר זה שמפת חשיבה מצוירת מאפשרת גם להכניס אלמנטיים גרפיים למפה, כלומר ממש סמלים, צבעים ועוד חלקים שמפעילים עוד חלקים במוח. כלומר בצורה מודעת אנחנו מפעילים חלקים רבים במוח וממצים ככה את תהליך החשיבה עד הסוף.

במפת חשיבה אשתמש לפני פרויקט חדש וגדול, בתחילת חודש, או פשוט במוצ"ש לפני שבוע עמוס ומרובה פעילויות בתחומים שונים. לא משנה מתי, האינדיקציה היא עומס מנטאלי שצריך לפרוק איכשהו החוצה בצורה מסודרת.

איך יוצרים מפת חשיבה?

יש היום הרבה תוכנות שמאפשרות יצירת מפת  חשיבה דיגיטאלית, אבל היום אני רוצה לדבר על הדרך הכיפית, צבעונית ו"אולד פאשן וואי" – על הנייר.

הנה הדרך ליצור מפת חשיבה ב-3 צעדים פשוטים:

קחי נייר A4 לבן, חלק והניחי אותו לרוחב. רשמי את נושא המפה בעיגול במרכז הדף. הרבה פעמים זה פשוט "המשימות שלי – TODO" כדי להוריד את המשימות בצורה מאורגנת על הדף.

 

התחילי להוציא את הקטגוריות מהנושא המרכזי. רצוי להשתמש בצבעים נפרדים לכל ענף כדי להפריד את הנושאים ברמה הויזואלית וכן להשתמש במילה אחת לתאר את המשימה. המטרה פה היא לא לתעד את כל פירוט המשימה, אלא רק לציין מספיק כדי לזכור. המוח זוכר הוא רק צריך אינדיקציה.

 

תמשיכי ככה להוציא ענפים איפה שצריך עם משימות שונות. אל תחששי לקפוץ מענף אחד לשני וממשימה למשימה – זו בדיוק הכוונה! תני לאסוציאציות להוביל אותך עד שתרגילי שכל המפה מלאה לשביעות רצונך. השתמשי בצבעים שונים, אלמנטיים גרפיים, גודל שונה וסמלים כמה שאת רוצה – המוח שלך רק יזכור את הדברים טוב יותר ככה.

לפעמים כשאני ממש מרגישה עמוסה, לא מצליחה לחשוב ולא יודעת מאיפה להתחיל, אני פשוט עושה download למחשבות שלי ככה כמפת חשיבה בלי צבעים ובלי יותר מדי עניינים, רק כדי להוציא את המחשבות קודם כל. לפעמים זה מספיק, ולפעמים אם זה חשוב לי אני חוזרת ועושה מפה צבעונית ומסודרת – במיוחד אם אני רוצה שזה יהיה לי מול העיניים וישמש אותי לתקופה הקרובה.

רק כדי לסכם לך את זה, וגם בגלל שזה ממש חמוד, העליתי לכאן מפת חשיבה מהאתר litemind.com  – זו מפת חשיבה של מפת חשיבה (:

 

עכשיו תורך!

האם ניסית בעבר מפת חשיבה? כתובה או דיגיטאלית? איך את מעדיפה את מפת החשיבה שלך? מוזמנת לשתף במחשבות והגיגים שלך בנושא – ממש אשמח לשמוע (:

וכמובן אם את חושבת שיש עוד נשים שיכולות להנות מהפוסט הזה, אל תהססי להפיץ הלאה במייל או לשתף בפייסבוק.

שיהיה לך שבוע כיפי ואפקטיבי במיוחד!

עדי